Είσαι τόσο χαρούμενος που μετακόμισες στη πόλη που επιθυμούσες, ζεις μόνος στο φοιτητικό σου σπίτι και είσαι έτοιμος να απολαύσεις τη φοιτητική ζωή που όλοι σου λένε ότι είναι super. Από το μυαλό σου περνάν πολλές ιδέες για το πως θα φτιάξεις το σπίτι σου και για τις αγορές που θα πρέπει να κάνεις. Βασικό στοιχείο της καθημερινότητας είναι το κομμάτι της διατροφής…η μανούλα θα λείπει σκέφτεσαι, άρα τι πρέπει να έχω στο ψυγείο και στα ντουλάπια μου για να μπορώ να φτιάξω το καθημερινό μου φαγητό;

Μη πελαγώνεις, παρακάτω σου προτείνουμε κάποια από τα βασικά τρόφιμα που δεν πρέπει να λείπουν από την κουζίνα σου, ρίξε μια ματιά και οργανώσου:

 

Τρόφιμα για το ντουλάπι

 

Ελαιόλαδο

Η διατροφική του αξία ήταν αυτή που ανέδειξε τη σημασία του στην καθημερινότητά μας και μιλώντας για τη διατροφική του αξία αναφερόμαστε στην περιεκτικότητά του σε ‘καλά’ – ακόρεστα λιπαρά, σε λιποδιαλυτές βιταμίνες (βιταμίνη E) και σε αντιοξειδωτικά συστατικά, όπως οι πολυφαινόλες. Αποτελεί βασικό στοιχείο για την παρασκευή όλων των φαγητών.

 

Φακές

Μαγειρεύονται εύκολα και γρήγορα, περιέχουν σίδηρο, φολικό οξύ, Β6, φυτικές ίνες και πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά. Μην ξεχνάς ότι αν τα συνδυάσεις με ρύζι, προσλαμβάνεις πρωτεϊνες υψηλής βιολογικής αξίας, όπως αυτή του κρέατος.

 

Μέλι

Ό,τι καλύτερο για το πρωινό σου γεύμα. Χαρίζει ενέργεια, προστατεύει τη καρδιά από διάφορες παθήσεις, βοηθάει στη καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και  είναι το μόνο τρόφιμο που δεν χαλάει ποτέ.

 

Δημητριακά

Δίνουν ενέργεια στον οργανισμό, περιέχουν σίδηρο και φολικό οξύ και έχουν πολλές φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στη καλή λειτουργία του εντέρου.

 

Ρύζι κυρίως μπασμάτι  -που βράζει γρήγορα-  και μακαρόνια

Εύκολη, γρήγορη και υγιεινή επιλογή. Τα μακαρόνια είναι πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες, σίδηρο (βοηθά στην παραγωγή αιμοσφαιρίνης), σελήνιο (ισχυρότατο αντιοξειδωτικό), ασβέστιο (ενδυνάμωση οστών), φώσφορο, πρωτεΐνες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β (θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, φολικό οξύ), ενώ περιέχουν ελάχιστα λιπαρά, χοληστερόλη και νάτριο.

 

Τόνο σε κονσέρβα

Συνδυάστε το με μια σαλάτα εποχής και χάρισε στον οργανισμό σου ένα γεύμα με τεράστια θρεπτική αξία, καθώς ο τόνος ανήκει στα λεγόμενα λιπαρά ψάρια, τα οποία χαρακτηρίζονται από υψηλές περιεκτικότητες σε ω-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, Επίσης, είναι ένα ψάρι πλούσιο σε φώσφορο, σελήνιο και κάλιο. Όλα τα ψάρια συμπεριλαμβανομένου και του τόνου περιέχουν υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη, η οποία χρησιμοποιείται κυρίως ως δομικό υλικό για να αναπτυχθεί σωστά το σώμα μας και σε συνδυασμό με την χαμηλή του περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά οξέα και χοληστερίνη

 

Επίσης...

Κουτιά με πολτό ντομάτας, μουστάρδα, μπαχαρικά και μυρωδικά, που θα δώσουν γεύση στα φαγητά σου!

 

Τρόφιμα για το ψυγείο

 

Γάλα και γιαούρτια

Θαυμάσια πηγή βιταμινών όπως: Α ,Β, Β12, Β1, Β 3 , ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, ιώδιο και φώσφορο. Δίνουν ενέργεια και παράλληλα προστατεύουν τα δόντια και τα οστά. Ιδανικό πρωινό, κυρίως αν συνδυαστούν με δημητριακά  και μέλι

 

Λαχανικά

Αποτελούν  διατροφική ασπίδα για το πιάτο σας. Περιέχουν θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες  και δρουν προστατευτικά ενάντια πολλών παθήσεων. Επίσης περιέχουν πολλά αντιοξειδωτικά, τα οποία δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι βλαβερές για τον οργανισμό μας και τις απομακρύνουν. Μη ξεχνάς όμως να προτιμάς πάντα εποχιακά λαχανικά.

 

Φρούτα

Αποτελούν πολύτιμους σύμμαχους στον αγώνα του ανθρώπου για υγεία και ευεξία, περιέχουν βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά στοιχεία.

 

Αυγά

Είναι η πλουσιότερη σε θρεπτική αξία τροφή. Περιέχουν σίδηρο, φώσφορο, φυλλικό οξύ, Ω3 και ω6 λιπαρά οξέα, καθώς και βιταμίνες Α,D, E, B6, B12.

 

Τυριά

Το τυρί έχει μεγάλη θρεπτική αξία, αφού είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, ασβέστιο, φώσφορο και βιταμίνες, στοιχεία απαραίτητα για τη σωστή ανάπτυξη του οργανισμού. Ανάλογα με τη μέθοδο παρασκευής τους τα τυριά περιέχουν 10 ως 30% πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, που περιέχουν όλα από τα απαραίτητα αμινοξέα σε ποσά ανάλογα με τις ανάγκες του οργανισμού. Συνδυάστε το με τη μακαρονάδα σας και τα λαδερά φαγητά σας .

 

Πατάτες

Τρώγονται βραστές, τηγανίτες και ψητές, αποτελούν άριστο συνοδευτικό για το κρέας και το κοτόπουλο. Αποθηκεύστε τις πατάτες σε μια χάρτινη σακούλα, στην οποία θα έχετε κάνει μερικές τρύπες, ώστε να παίρνουν αέρα. Βάλτε τις σε ένα σημείο που να είναι δροσερό και δεν τις βλέπει το φως του ήλιου. Αποφύγετε να αποθηκεύετε πατάτες και κρεμμύδια μαζί, καθώς τα αέρια που εκπέμπουν, συντελούν στο να χαλάνε σε συντομότερο χρονικό διάστημα. Οι πατάτες παρέχουν κυρίως ενέργεια σε μορφή αμύλου. Περιέχουν πολλές φυτικές ίνες. Οι οποίες συμβάλλουν στο αίσθημα κορεσμού και ενισχύουν την υγιή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος. Επίσης περιέχουν βιταμίνη C και κάλιο.

 

Οργανώσου λοιπόν και…καλή φοιτητική ζωή!!

 

Άρθρο: Νούλα Μουλά, διαιτολόγος - διατροφολόγος 


  Το διαβάσαμε εδώ